20-21-22 juni 2024 Vigo (Galicië deel 2)

22 juni 2024 - Mos, Spanje

Wederom een mistige en regenachtige ochtend in Narón. Na het ontbijt pakken we de spullen in de auto, geven de sleutel af en rijden om 10:15 richting Santiago de Compostela. Het is een uurtje rijden en onderweg zien we alleen mist en regen 🌧️. In een  parkeergarage, waar de parkeerplekken gemaakt zijn voor dinky toys auto’s zoeken we ‘n vrij plekje. Gelukkig rijdt er net een auto uit een bredere plaats weg, waar wij de auto kunnen neerzetten. Het is inmiddels droog geworden. We zitten op slechts 5 min wandelen van de immens grote Catedral de Santiago. Bij de ingang van de kathedraal staat bewaking die aangeeft dat je alleen naar binnen mag als je de mis wil volgen… volgende keer gewoon “ja” zeggen 🫣. Om 13:00 uur is er weer vrij toegang, dus wij wandelen er helemaal omheen. Wat een gebouw zeg 😲. Er lopen veel wandelaars met rugzakken, die waarschijnlijk vele kilometers achter de rug hebben tijdens hun Camino Francés. Dit is de oudste, populairste en meest bekende route van een plaatsje in de Pyreneeën naar Santiago de Compostela (800 km). Terug bij de ingang is het niet druk, dus we besluiten, helemaal vooraan, maar een half uurtje te wachten. Als de mis afgelopen is gaan de deuren open en komen de kerkgangers naar buiten. Er komt een enorme walm van wierook naar buiten. Nadat de deuren weer gesloten zijn, mogen wij via de zijdeur, na bijna een uur wachten, naar binnen. ONGELOOFLIJK 🤩🤩. Wat een enorm altaar met grote gouden/vergulde engelen en weet ik wat niet allemaal meer. We kijken onze ogen uit en sluiten aan bij een rij om eerst een sarcofaag te zien waar de beenderen van apostel Sint-Jacobus in liggen. In dezelfde rij vervolgen we de looproute waarna we bij het beeld van apostel Sint-Jacobus komen. Het is de bedoeling dat iedereen hem hier kust of knuffelt. Wij dus ook knuffelen…. echt niet….dus toch wel… 😜. Beetje geschiedenis: Jacobus (Santiago in het Spaans) maakte deel uit van de groep apostelen die tot de directe kring van Jezus behoorde en was een van de eerste martelaars van de Katholieke Kerk door zijn leven te geven voor Jezus. Na de dood van Christus begon Jacobus mensen in Hispania te bekeren. Boven het altaar hangt een replica van het originele wierookvat van 70 kg. Replica, omdat het originele vat door het napoleontische leger ooit gestolen is. Tijdens de mis zwaait het wierookvat door het middenschip met snelheden van wel 70 km/u. Naar schatting brengen drie miljoen mensen een bezoek aan de kathedraal. Na ons bezoek aan de kathedraal rijden we door naar ons volgend appartement. Deze ligt in Mos, 15 min van Vigo.

Het is fris maar de zon schijnt volop als we vertrekken naar het zuidelijkste deel van de Galicische kist. In A Guarda rijden we tot boven op de Monte de Santa Tegra. Hier is een panoramisch uitzicht over de Noord-Atlantische Oceaan én Portugal. De rivier Rio Minho is de grens tussen Spanje🇪🇸 en Portugal🇵🇹. Boven op deze berg zijn ook de overblijfselen van een Keltische nederzetting gevonden. De voornamelijk ronde behuizingen dateren uit de 4e eeuw v.C. en er woonden wel 3.000 tot 5.000 mensen. Na een kleine wandeling rijden we door en pakken de kustweg richting Vigo. Op verschillende uitzichtpunten bekijken we het uitzicht en de kustlijn. Ik had een veel woestere kust verwacht maar met wat kleine rotsen 🪨 is het wel op😢. Op weg naar Vigo zien we weer heel veel wandelaars lopen die onderweg zijn naar Santiago de Compostela. Er is zelfs een gekleurd wandelpad aangelegd. Dan rijden we Vigo binnen. Een enorme grote havenstad met een wirwar aan wegen en rotondes waar minimaal 6-7 wegen op uitkomen. Als ik in het navigatiesysteem een parkeergarage intoets, begint de ellende. Mijn ge-update navigatie geeft na iedere aanwijzing die ik volg “route herbereken”, “ga rechtsaf”, “route herbereken”, “op rotonde 3e afrit”, “route herbereken”. Het duurt bijna een uur als we Vigo eindelijk uitrijden, maar ik ben ontzettend chagrijnig 🤯 geworden. Toch nemen we nog een kustweg tussen twee estuaria (is een verbrede riviermonding waar zoet rivierwater en zout zeewater vermengd worden en zodoende brak water ontstaat (bron: Wikipedia😜). op weg naar Pontevedra. Bij de plaatsen Bueu en Marín kijken we in de havens naar de vissersboten en de bodemsleepnetten en korven waar ze in deze streek voornamelijk langoustines vangen. In Pontevedra vinden we al snel een parkeergarage in het centrum. Bij een tourist office halen we een plattegrond van de stad en lopen een deel van de wandelroute die op de kaart aangegeven staat. Zo komen we langs vele adelijke huizen, leuke, gezellige en drukke pleintjes en een aantal middeleeuwse kerken. Er staan ook veel wegwijzerbordjes voor de Santiago wandelaars. Het is inmiddels 19:00 en we gaan op zoek naar een restaurant om een hapje te eten. Er zijn voldoende restaurants, maar (ik kan er maar niet aan wennen) die gaan pas open om 20:00 of zelfs 21:00. Nog ruim een uur rondslenteren zien we niet zitten, dus besluiten we naar ons appartement te gaan. We rijden de parkeergarage uit en mijn navigatie geeft aan: “links afslaan”, dus sla ik links af… en wat denk je…. “route herberekenen”😡… rij ik zo een wandelgebied in😨 (auto’s wel toegestaan) en op het einde metalen palen….🥶 Omkeren dus… en ja hoor… wéér pissig…. Om 20:00 zijn we thuis en maken we zelf wat eten klaar. Kwa weer een prachtige zonnige 🌞 dag, een mooi uitzicht in A Guarda gehad en Pontevedra was een leuke stad….maar verder… snel vergeten.

Tijdens ons ontbijt videobellen we met Manon. Ze is jarig 🎉🥳🎈en wordt 29 jaar.
Vandaag “het probleem Vigo” van gisteren maar aan de kant zetten, want om 11:30 rijden we toch naar Vigo. Eigenlijk stond een route langs de kust nog op mijn programma, maar ik heb gisteren wel genoeg kilometers gereden en de kust verandert waarschijnlijk toch niet (we zullen het nooit weten 😜). Samen met de navigatie van de auto, de telefoon en een goed meewerkende Nicole vinden we, na nog twee keer een zelfde rondje 😡, een parkeergarage. We wandelen in een heerlijk zonnetje 🌞 door het shopping center, langs de haven en de over de vele pleintjes van de stad. Wij vinden het niet druk voor een zaterdag. Echt iets bezoeken doen we niet! Dus daar valt weinig over te vertellen. Marco🌐Polo leert ons wel het volgende: Vigo is de grootste en meest dynamische stad van Galicië. Het heeft de grootste vissershaven van Spanje en is een van de grootste zeehandelshavens ter wereld. In de 20e eeuw was Vigo het vertrekpunt naar Latijns-Amerika voor ruim een miljoen emigranten. Morgen wordt het een lange rit (531 km) naar Burgos in de provincie Castilië en Leon.

1. Anouk:
    23 juni 2024
    Hahahahahhaha geweldig om te lezen 😂 snap die frustratie helemaal 😂
  2. Dorine:
    23 juni 2024
    ❤️❤️🔔jullie zien lekker veel kerken in jullie vakantie, steek maar een kaarsje aan